Persoane interesate

duminică

O carte veche

Tin in mana o carte veche. Mult praf. Multe litere puse de-a valma deabia se mai intelege ceva, parca tusul s-a intinat. Simt un miros ciudat. Simt cum acesta patrunde in mine si parca ma face sa inteleg tot ce imi tramsmite.Stiu anul, stiu luna,ziua si ora. Parca sunt acolo. Intr-o ceainarie , savuarandu-mi ceaiul. O deschid incet , parca cu sfiala.. Astept un raspuns parca. Multe intrebari. Un singur raspuns care l-am si gasit uitandu-ma la ea. Sunt prea multe definitii. Prea multe cuvine grele pentru un pusti. Minte de copil. Trairile lui. Poate prea complicate. Si totusi tu citesti! Te lasi cuprins in vraja ei si speri..speri la nimic concret doar speri... Si de o data sticluat cu parfum se varsa.. Se varsa ..Dar poate nu intamplator. Ochi ti se opresc asupra pagini pline cu mireasma aceea specifica tie care te defineste. Esti ca un actor grabit care-si spune replica si apoi pleaca zambind, bucuros ca rolul lui s-a incheiat, alergand spre alt drum ,spre alta scena cu noi vise false. O scoica ..o scoia care te duce cu gandul la mare si te indeparteaza cat mi mult de subiectul pe care tu il aveai in cap. Si de o data realizezi ca este o scrumiera si ca in jurul tau este mult fum. Vezi defapt ..fumul. Nu vezi nimic, te pierzi in el si ai impresia ca zaresti un trandafir uscat de mult primit de la el, care acum este in coltul tau asteptand parca un altul sa-l completeze. Te lasi incet pe scaun ..parca dorind sa iesi din transa si pui mana pe telefon..mii de mesaje acum sunt in capul tau si tu ... tu esti unul din ele. Stai si astepti ca sa fi livrat inapoi la realitate. Iar de odata vine cineva si-ti sfasie tacerea spunand: ,,Aici este nota dumneavoastra." . Tresari ... Ii zambesti pierduta si citesti. Doar sase lei. Nici prea mult nici prea putin . Nici macar jumatate. Lasi bani. Iti iei comoara inchisa in vise si pleci. Ploua. Cativa stropi iti ating pielea. Un fior te cuprinde si...dispari.


5 comentarii:

  1. Anonim14.11.11

    Si ma apuc sa scriu din nou, nu mai stiu cum am inceput dar am o vaga idee cum am terminat, insa cu siguranta o sa apara pe aici cu totul altceva fata de am scris mai inainte si mi s-a sters asa ca din senin inainte sa apuc macar sa postez:)). Insa cum scriu eu aici stiu ca o sa incep o sa continui si o sa termin cu totul altfel.. dar hai sa incepu cu incepult ( dar daca nu ma insel deja am inceput cu inceput cateva randuri mai sus) insa hai sa continui cu un alt inceput.. vedem noi ce iese pana la sfarsit.Dupa ce m-ai intrerupt tu atunci si am schimbat mai apoi niste propozitii contradictorii pe baza subiectului carui secol ii apartine cititul, mi-am pierdut nitel ideile. Insa acum mi-am amintit ca era vorba despre vechimea cartii despre tusul ce pare usor sters si despre mirosul acela special, specific cartilor prafuite.. vechi. Mirosul acela le face speciale, el este dovada trecerii timpului prin fiecare fila in parte, Mirosul specific fiecarei carti, o face pe aceasta sa fie mai pretioasa pe zi ce trece. Credem probabil ca sticluta cu parfum varsata reinoieste paginile cartii, le improspateaza.. insa nu.. ea nu face asta, parfumul din ea doar impregneaza adanc prezentul in filele trecutului,( partea asta suna mai bine cand am conceput-o prima data).Off.. ce ai scris tu mai sus e asa de frumos.. iar eu ma balbai atat de usor si-mi scapa cuvintele cu fiecare rand...imi pare totul fara sens.. Dar sa continui ( dupa cum am promis)...O carte e superba.Paginile ei te prin in mrejele lor si te introduc impleticindu-te-n fum in mijlocul actiunii, te transforma intr-un actor, de fapt nu intr-un actor... ci in toti actorii ce ia parte la aceasta opera, dar te transforma nevazut si nestiut de nimeni ( hai ca asta suna mai bine acum .. de fapt prima data nici nu a existat aceasta parte.. sunt mandra de mine :> ) Esti prins de fiecare rol in parte, incerci sa il joci din ce in ce mai bine.. pana cand.... BLIING... te trezesti inconjurat de scaune, mese.. poate alti oameni.. si un om ce iti zambeste ( ca asta face parte din meseria lui.. fie ca ii convine sau nu ca esti la o masa) pentru a plati nota.Ce dura-i trezirea din visare, din frumusetea unei carti... din realitatea ei... sunt doua universe paralele.. al cartilor si al lumii.. TRIST.
    Sti... inceputul celuilalt te informa pe tine ca eu am citit de 9 si 3/4 ori postul.. apoi ti-am zis sa astepti... am mai citit inca de 9 si 1/4 ori postul ca sa fac 19 lecturari. Eram prinsa de el.. faceam un cerc.. citeam citeam si iar citeam pentru ca imi placea.. simteam o continuitate intre sfarsit si inceput ( ciudat.. dar la mine merge).. aa.. si mai ziceam si faptul ca citind postul tau ma vedeam pe mine citind " hotul de carti" citind prinsa de actiune si formandu-mi propriul scenariu ce imi era destramat in fix urmatorul rand ( ca de.. autorul a avut o alta idee).
    Si in incheiere pot spune ca postul anterior sigur era mai mic ca asta.. si ca asta sigur e mai mare ca al tau, mai pot spune ca nu stiu daca am scris si pentru ceilalti dar cu siguranta am scris doar pentru mine ( pur egoism) iar acum.. un COPY.. pt siguranta :D ( a fost bun copy-ul.. iar facea figuri)

    RăspundețiȘtergere
  2. Anonim14.11.11

    O da.. am si eu greseli destule.. ora tarzie.. se scuza.. pare rau:*

    RăspundețiȘtergere
  3. :))) Pisc esti nebuna. Prima reactie cand am avzut postul. Wow. Chiar a avut rabdare sa citeasca si chiar sa scrie. Iti multumesc! Ma bucur ca te regasesti in el. Eu pur si simplu cand scriam paraca eram acolo, iar toate elemetele cum ar fi scoica, trandafir nu sunt intamplator puse. Am vrut sa realizez ,,decorul" cu elemetele specifice mie si care nu au legatura neaparat cu viatat mea. Sunt doar nise lucruri fara viata care ma atrag. Multe poti vedea din postul asta dar doar din perspectiva ta. Daca ai fi simtit acelasi lucru ca mine cand l-am scris si daca ai fi inteles simbolurile, te-ai pierde oarecum. Postul a fost comceput numai pe baza simturilor noastre.

    RăspundețiȘtergere
  4. Anonim19.12.11

    Mi-a fost extrem de greu să citesc. De vină este fontul și culoarea alese pentru text. Încearcă o culoare mai închisă, te rog. Fundalul deschis peste care adaugi o culoare la fel nu avantajează deloc ochiul cititorului. Pe al meu l-a făcut praf. Sau poate schimbă doar fontul. Este extrem de greu de urmărit.....Sper să nu te supere părerea mea. Cât despre post, interesant.

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc mult am sa tin cont de parerea ta.

    RăspundețiȘtergere